Suomessa tapahtuu vuodessa n. 3500 äkillistä sydänpysähdystä sairaalan ulkopuolella. Vain n. 10% selviää johtuen viivästyneestä avusta. Defibrillaattoreiden avulla selviämisennuste nousee jopa 50-70%. Tavoite on, että ensimmäinen isku annettaisiin tarvittaessa viimeistään 3-5 minuutin kuluessa äkkielottomuudesta. Tämän ajan jälkeen potilaan selviämisennuste laskee kokoajan huomattavasti. Puoliautomaattinen neuvova defibrillaattori eli sydäniskuri on täysin turvallinen käyttää myös ilman terveydenhuollon tutkintoa ja sitä kutsutaankin usein myös nimellä maallikkodefibrillaattori. Defibrillaattori (AED) analysoi potilaan sydämenrytmin ja tekee päätöksen defibrillaation tarpeesta. Laite neuvoo käyttäjää koko prosessin ajan.
Lue lisää
Käyttökoulutuksessa pääsee kokeilemaan sydäniskuria ja peruselvytystä Anne nuken kanssa. Myös SPR:n ensiapukursseilla harjoitellaan harjoitusdefibrillaattorin käyttöä ja siksi monen toiveissa on defibrillaattori työpaikalle.
Sen lisäksi, että sydäniskuri todella auttaa pelastamaan ihmishenkiä on se myös hyvä imagoetu, jolla osoitetaan arvostusta henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuutta kohtaan.
Valikoimassamme ovat tutkitusti tehokkaimmat ja suosituimmat Philips HeartStart,Zoll, HeartSine Samaritan ja Lifepak -defibrillaattorit ja tarvikkeet maallikoille ja ammattilaisille. Varmatoiminen, helppokäyttöinen ja turvallinen defibrillaattori löytyykin jo monesta yrityksestä, julkisesta tilasta ja terveyskeskuksesta. Defibrillaattorin pitkä takuuaika ja takuu kulutustarvikkeiden saatavuudelle varmistavavat toimivan defin vuosiksi eteenpäin.
Autamme mielellämme valitsemaan parhaan defibrillaattorin juuri teidän tarpeisiinne vuosien kokemuksella erilaisista kohteista.
Tarjoamme mahdollisuuden myös defibrillaattorin vuokraamiseen.
Näytä vähemmän
Varaudu vaaratilanteisiin – Defibrillaattori saattaa pelastaa elämän
Elämä saattaa tuoda eteen ikävästi yllättäviä tilanteita: vaikka terveys tuntuisi olevan hyvällä mallilla, saattaa elämä yllättäen pysähtyä kuin seinään. Sydän pettää varoittamatta, ja tuloksena on äkkikuolema. Sydän pitää elämää yllä, ja siksi yllättäviin tilanteisiin kannattaa varautua sopivalla laitteistolla etenkin silloin, jos tiedossa on jokin sydänsairaus.
Lue lisää
Sydäninfarktin ensiapu, defibrillaattori on tarkoitettu tilanteisiin, jolloin sydän pettää yllättäen. Sydänkohtauksesta eli sydämen hapenpuutteesta on usein seurauksena hengenvaarallinen rytmihäiriö eli kammiovärinä. Kammiovärinä tarkoittaa sitä, että sydän kadottaa normaalin sinusrytmin kohtauksesta johtuen. Elin ei pumppaa enää verta normaalisti, vaan sydämen kammiot värisevät noin 300-500 kertaa minuutissa. Veri ei kulkeudu sydämestä eteenpäin, vaan pakkautuu paikalleen. Tila on hengenvaarallinen ja johtaa tajuttomuuteen muutamassa sekunnissa. Siksi tällaisessa tilanteessa on tarpeen toimia nopeasti.
Defibrillaattori pysäyttää sähköimpulssin avulla värisevän sydämen hetkellisesti. Yksinkertaisen toimenpiteen tavoitteena on, että sähköimpulssin aiheuttaman pysähdyksen seurauksena sydän palaisi takaisin normaaliin sinusrytmiin. Defibrillaattorin käyttöä ei ole rajoitettu pelkästää sairaaloihin tai muihin hoitolaitoksiin, vaan sitä voivat käyttää myös maallikot. Tärkeää on, että tietää mitä tekee, joten defibrillaattorin käyttö kannattaa opetella esimerkiksi ensiapukursseilla. Taidosta saattaa olla arvaamatonta hyötyä yllättävissä tilanteissa.
Defibrillaattori – pieni hinta sydämen sähkötoiminnan korjaamisesta
Defibrillaattorin toimintaperiaate on yksinkertainen: laite lähettää sydämeen voimakkaan sähköimpulssin, joka tahdistaa sydämen uudelleen. Sähköimpulssi voi olla joko yksi- tai kaksisuuntainen, ja usein uusissa laitteissa käytetään jälkimmäistä tekniikkaa.
Osa laitteista on kevyitä, ja niitä on helppo kuljettaa mukana hankaliin paikkoihin. Verkkovirtaa ei välttämättä tarvita, ja esimerkiksi ambulansseissa olevat defibrillaattorit toimivat omilla akuilla eivätkä ole riippuvaisia ulkoisesta virtalähteestä. Ambulanssien defibrillaattoreilla voidaan useimmiten tarkistaa myös sydänsähkökäyrä eli EKG, jolla saadaan tietoa potilaan rytmihäiriön tyypistä.
Defibrillaattorilla voidaan kammiovärinän lisäksi hoitaa myös kammiotakykardiaa ja eteisvärinää. Kammiotakykardiassa sydän lyö normaalia tiheämmin, ja syketaajuus on tyypillisesti 160-240 kertaa minuutissa. Sähköimpulssit sydämeen tulevat kammioista, mutta joskus sinussolmuke toimii yhtä aikaa kammioilmpulssien kanssa aiheuttaen sydämen epärytmisyyttä. Kammiotakykardian haitta on se, että sydän ei pumppaa verta enää tehokkaasti, jos syke on liian korkea. Tällöin verenkierto saattaa yllättäen pettää.
Kammiotakykardia saattaa hoitua itsestään ilman ulkoista hoitoa. Tilan vaarana kuitenkin on, että se saattaa jäädä pysyväksi ja johtaa hoitamattomana muuttua hengenvaaralliseksi kammiovärinäksi ja aiheuttaa kuoleman muutamassa sekunnissa. Eteisvärinä on yksi tavallisimmista rytmihäiriöistä, joka esiintyy monilla iän lisääntyessä. Tila ei ole hengenvaarallinen, mutta toistuvat eteisvärinät vaativat lääkärin tutkimuksia ja hoitoa, jotta elämänlaatu paranee.
Työpaikoilla käytetään puoliautomaattista defibrillaattoria
Defibrillaaattori on joillakin työpaikoilla pakollinen vakiovaruste. Esimerkiksi jokaisessa lentokoneessa tulee olla oma laite yllättävien sairauskohtauksien varalta. Lentohenkilökunta koulutetaan käyttämään laitetta oikeaoppisesti vaaratilanteita varten.
Laite löytyy myös monista kauppakeskuksista sekä esimerkiksi uimahalleista. Julkisissa tiloissa käytettävät defibrillaattorit ovat useimmiten puoliautomaattisia malleja, joita jopa maallikko osaa käyttää. Tämä johtuu siitä, että laite opastaa käyttäjää kaikissa defibrillaation vaiheissa, ja elektrodit on helppo asettaa oikeisiin paikkoihin kuvaohjeistuksen avulla. Puoliautomatisoitu laite kertoo käyttäjälle onko rytmihäiriö sellainen, että se voidaan hoitaa defibrillaattorilla. Laite kehottaa käyttäjää painamaan sähköiskun antavaa nappia, mikäli laite soveltuu rytmihäiriön hoitamiseen. Laite myös määrittää itse tarvittavan sähkön voimakkuuden, joten käyttäjä toimii vain laitteen käynnistäjänä.
Puoliautomaattinen laite kannattaa hankkia paikkoihin, joissa voidaan kohdata äkillisiä sydämenpysähdyksiä. Monet sydänsairaat ovat hankkineet laitteen kotiinsa ja kuljettavat sitä mukanaan mökkireissuilla. Kotilaite toimii erillisillä akuilla tai paristoilla jopa vuosia. Mökkeilijän ei siis tarvitse kantaa huolta, vaikka saaresta ei löytyisikään sähköjä.
Näytä vähemmän